fbpxоктомври 25, 2019

Познаваш ли чудотворните сили на черния бъз?


' Време за четене

Автор:

Черният бъз е известен по нашите земи с полезните си свойства от древни времена. Той е от тези растения, при които всяка част е ценна и добита в правилното време, съхранена по правилния начин и приготвена в конкретни дози, носи неподозирани ползи за организма.

Растението е дървовиден храст, който на пролет цъфти, а в края на август цветовете са се превърнали в черни малки плодчета. За лечебни цели се използват почти всички части на растението – от кората се вари отвара, която се използва външно за рани, лечение на гъбички и т.н. Корените се използват заради слабителните им и антиканцерогенни свойства. От листата се прави отвара, която се приема като слабително, може да се използва също и външно за компреси и бани при гъбички, обриви и т.н. Цветовете на растението са много популярни и използвани.  Берат се през май и юни и може да се направи сироп, който след това се използва за направата на сокове и лимонади и е много обичан заради аромата и вкуса си. Друг начин да се използват цветовете е като се изсушат и се варят на отвара, която е особено полезна при настинки и грип, възпаление на бъбреците и други.

Най-интересната част на растението са плодчетата, които събрали слънцето на всички летни дни имат и най-мощни сили. Берат се само напълно зрелите плодчета в края на  август и началото на септември. Могат да се изсушат, да се направят на сироп, вино или сладко. Смята се, че плодът на черния бъз има силно противораково действие, мощно укрепва имунитета на организма, грижи се за нормалните функции на сърдечно-съдовата система, ефективно се бори със състояния на настинка и грип,  както и редица други заболявания. Съдържа голям  набор от полезни хранителни вещества - желязо, калий, фосфор, мед, както и витамините А, В и С, протеини, фибри, органични съединения с противовъзпалителна и антиоксидантна активност и др.

През есента и зимата организмът ни е подложен на стрес заради смяната на времето, хаби сили и енергия, за да се адаптира към новите условия и защитните му сили отслабват. Това е и времето, в което сме по-уязвими и податливи на вирусни атаки. Ето защо е добре за нас още преди симптоми на настинка или грип да подсилим организма си. Закаляването, движението, свежият въздух и добрата храна са само част от условията, които е добре да подсигурим, за да се чувстваме добре. Но в тези месеци имаме нужда и от допълнителна подкрепа, а черният бъз съхранява цялото лято в себе си и пълен набор с полезни вещества, за да ни помогне в това. Народната медицина препоръчва ежедневна употреба на черен бъз от началото на есента до края на зимата.

Superfoods Sambucus е силен екстракт от черен бъз, обогатен с витамин C и цинк, който е под формата на разтворима таблетка, за да е удобен за прием по всяко време и на всяко място. Продуктът  е запазил всички ценни вещества на растението. Препоръчва се употребата на една таблетка дневно при нужда от подсилване на организма, във време на грипна епидемия, за превенция на настинка и грип или за облекчаване на симптомите на настъпили вече заболявания. Има сладък вкус и приятен плодов аромат. В удобна опаковка, за да е близо до теб, където и да си.

Свързани Продукти

НЮЗЛЕТЪР

Абонирайте се за нюзлетъра на SUPERFOODS NATURE’S BEST®